Heb je zonnepanelen of wil je ze aanschaffen? Dit moet je weten

Veel mensen zoeken naar manieren om hun energierekening binnen de perken te houden. Je eigen duurzame energie opwekken is een goede manier om dit te doen. Bovendien levert het een bijdrage aan de energietransitie.

Nieuws
Datum: 25-03-2025

Energiebespaarlening

Er zijn verschillende regelingen om verduurzamende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld de energiebespaarlening. Je kunt dan geld lenen voor verduurzamende investeringen tegen gunstige voorwaarden. Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Je hoeft geen btw te betalen over de zonnepanelen die op of bij je woning worden geïnstalleerd. De btw-vrijstelling geldt alleen voor zonnepanelen die op het dak liggen. Geïntegreerde zonnepanelen, die fungeren als dakbedekking, behoren niet tot deze regeling.

Salderingsregeling

De salderingsregeling stopt vanaf 1 januari 2027. Eigenaren van zonnepanelen kunnen vanaf 2027 zelf opgewekte stroom niet meer wegstrepen tegen hun verbruik. Ze krijgen wel een vergoeding voor het terugleveren van stroom aan de energieleverancier.

Extreme weersomstandigheden

Wil je zonnepanelen laten installeren? Denk dan ook aan de verzekering! Zonnepanelen liggen gemiddeld 25 jaar op je dak. In die tijd kan er iets gebeuren. Schade aan zonnepanelen kan bijvoorbeeld ontstaan door extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, hevige sneeuwbuien of stormen.

De definitie van noodweer, en daarmee ook de dekking van schade aan zonnepanelen door het weer, kan per verzekeraar verschillen. Het is belangrijk om hier van tevoren goed naar te kijken.

Brand en diefstal

Daarnaast is het ook belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen brand of diefstal. Ons advies is om alleen in zee te gaan met gecertificeerde monteurs. Zo is de kans op kortsluiting en brand het kleinst. Bovendien vergoed de verzekering schade aan de zonnepanelen alleen als deze door een erkend bedrijf zijn geïnstalleerd. De exacte regels en de dekking kunnen per verzekeraar verschillen.

Opstal of inboedel?

Heb je een eigen huis? Dan zijn de zonnepanelen vaak gedekt op de opstalverzekering. Dit geldt echter alleen voor vastgeschroefde zonnepanelen. Als de zonnepanelen vastgeklikt zijn aan het dak, dan vallen ze niet altijd onder de opstalverzekering.

Je zonnepanelen kunnen ook gedekt zijn op de inboedelverzekering. Niet alle verzekeraars zien zonnepanelen namelijk als onroerend goed. Heb je een huurhuis? Dan is het handig om te kijken naar het verzekeren van de zonnepanelen op de inboedelverzekering.

Persoonlijk advies

Heb je al zonnepanelen of ben je van plan deze aan te schaffen? Geef het altijd aan ons door. Wij adviseren je over de beste verzekering van je zonnepanelen en kijken of het verzekerd bedrag hoog genoeg is. Zo weet je zeker dat je altijd goed verzekerd bent.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.